Blog
BTW TIPS VOOR ZZP’ers
Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw? Dan moet je verplicht periodiek omzetbelasting afdragen. Elke maand, kwartaal of jaar doe je aangifte via Mijn Belastingdienst. Hoe gaat dat in z’n werk?
Wat is de btw-aangifte ondernemers?
Net als in veel andere landen betaal je in Nederland verplicht belasting over de omzet die je maakt als ondernemer. Deze belasting heet omzetbelasting of btw: de belasting toegevoegde waarde. De btw-aangifte is de afrekening van de belasting die je betaalt over een bepaalde periode.
In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je van klanten hebt ontvangen en de btw die je zelf hebt moeten betalen over ingekochte producten en diensten. Dit wordt ook voorbelasting genoemd. De aanslag na de aangifte is het verschil tussen deze twee bedragen. Die kan dus ook negatief zijn zodat je dus btw terugkrijgt!
In Nederland gelden drie soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort product of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland gelden er andere regels met betrekking tot btw. Hetzelfde geldt voor btw over goederen die je importeert vanuit het buitenland.
Wanneer doe je BTW-aangifte?
Meestal doe je aangifte over een kwartaal. Je doet de aangifte dan in de maand die volgt op het kwartaal waarover je aangifte doet, en de afdracht moet ook in diezelfde maand betaald worden. Deze aangifte is dus altijd in april, juli, oktober en januari.
Afhankelijk van de omzet doen sommige bedrijven hun btw-aangifte per maand of per jaar. De Belastingdienst geeft aan over welke periode jij aangifte moet doen. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een ob-nummer en een brief waarin staat over welk aangiftetijdvak je aangifte doet.
Verwar dit ob-nummer niet met het BTW-ID dat je ook ontvangt na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel! Dit is een nummer dat je gebruikt op je website, facturen en andere uitingen met derden. Het ob-nummer gebruik je uitsluitend in correspondentie met de Belastingdienst en in belastingaangiften. Dit is namelijk gebaseerd op je BSN dus dat wil je niet openbaar gebruiken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Hoe doe je als ondernemer BTW-aangifte?
Je kunt op drie manieren aangifte doen:
- digitaal via Mijn Belastingdienst Zakelijk, met je DigiD
- via een boekhoudpakket of aangiftesoftware
- door een accountants- of administratiekantoor
Als je een overzichtelijke administratie hebt is het niet moeilijk om zelf aangifte te doen via het portaal voor ondernemers van de Belastingdienst. De aangifte kost je ongeveer een half uur als je het handmatig doet, met een boekhoudprogramma kan dat zelfs in een paar minuten.
Wel dien je goed op de hoogte te zijn van alle regels omtrent btw, omdat niet alle betaalde voorbelasting aftrekbaar is!
Benodigde gegevens
- Alle ontvangen facturen en bonnen met btw
- Alle verstuurde facturen met btw
- Te verrekenen btw over goederen en diensten van en naar het buitenland
- Privégebruik van goederen en diensten
- Ob-nummer
Voorkom naheffing
De btw-aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je te laat bent krijg je een naheffingsaanslag. De naheffingsaanslag is een schatting van de btw die je moet betalen. Deze schatting wordt verrekend met de werkelijke aangifte zodra je deze hebt ingediend.
Vaak krijg je meteen 2 boetes opgelegd: 1 voor te laat aangifte doen en 1 voor te laat betalen. Deze boetes worden niet verrekend met je aangifte dus zul je moeten betalen. Ook als na aangifte blijkt dat je btw terugkrijgt!
Uitstel aanvragen voor je btw-aangifte is slechts zelden mogelijk.
Tip: gebruik sms alert
Nooit meer vergeten je aangifte te doen? Meld je aan voor de sms-alert van de Belastingdienst. Hiermee word je via sms-berichten op de hoogte gehouden van de vervaldatum van de btw-aangifte.
De kleineondernemersregeling (KOR)
Als je als ondernemer in een jaar minder dan € 20.000 omzet, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw meer af te dragen en krijgt daarmee vrijstelling van de btw-aangifte. Ook bereken je geen btw meer aan klanten, wat een concurrentievoordeel kan opleveren.
Vaak vinden klanten dit echter niet prettig, want zij kunnen dan ook geen btw terugvragen over jouw diensten.
Bovendien geldt deze regeling voor maximaal 3 jaar, en op het moment dat je € 20.000,01 verdient moet je dit meteen melden aan de Belastingdienst en ben je vanaf die datum ook weer btw-plichtig. Dat geeft administratief soms een enorme rompslomp omdat je vooraf had aangegeven geen btw te hoeven berekenen.
Let op: je kunt niet achteraf van deze regeling gebruik maken, je moet je hier vooraf voor aanmelden bij de Belastingdienst. Aanmelden kan op elk moment en moet uiterlijk 4 weken voor de datum dat je de regeling in wilt laten gaan gedaan zijn. En na de termijn van 3 jaar moet je de regeling ook weer zelf opnieuw aanvragen.
Ik ben zelf geen voorstander van deze regeling omdat ik vind dat je je hiermee te klein houdt. Veel ondernemers zorgen ervoor om zo min mogelijk omzet te maken om geen btw-aangifte meer te hoeven doen. Maar je verdiensten zijn dan ook superlaag, vaak zelfs onder het minimumloon. En daarvoor ben je toch geen ondernemer geworden?

Winstgesprek
Wil jij door mij geholpen worden jouw bedrijf financieel gezond en winstgevend te maken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ik help jou graag verder!