Blog

Het roer om: hoe doe je dat?

Elke ochtend begin ik met overdenken wat ik die dag gedaan wil hebben. Ik zet een pot thee en neem die mee naar boven waar mijn kantoor is. Ik pak mijn agenda erbij om te zien welke afspraken ik heb, en mijn planning voor de rest van de week. Even een moment om na te denken en te bepalen wat ik wil doen, even een momentje voor mezelf. Heel belangrijk, maar dat besef ik nu pas.

Jaren lang deed ik wat er van me verwacht werd, hield ik mij bezig met dingen waarvan tegen me gezegd werd dat ik daar zo goed in was. Of ik die dingen ook leuk vond en zelf ook wilde doen deed er eigenlijk niet zo veel toe: je moest immers geld verdienen. Nadenken over waar ik mee bezig was deed ik nooit.

Is dit alles?

Maar steeds meer sloop er een gevoel in mij van “Is dit het nou?” Ik wist dat ik niet mocht klagen: ondanks de crisis bestond mijn bedrijf nog steeds, mijn kinderen waren succesvol in hun werk of opleiding en mijn man had eindelijk vast werk wat hij leuk vond. Toch begon het aan me te knagen. Ik was constant aan het rennen om altijd alles gedaan te krijgen en daardoor voelde ik me niet gelukkig en steeds maar gespannen. 

Dit was mijn situatie zo’n 3 jaar geleden. Ik zat helemaal vast in een situatie waar ik niet blij van werd. Ik liet het zelfs zover komen dat een burn-out het resultaat was. Dat was het punt waarop ik wel moest veranderen. Ik voelde dat ik het roer om wilde gooien, iets heel anders wilde doen. Meer contact met mijn klanten hebben en hen meer waarde geven, mij meer gezien en gewaardeerd wilde voelen. Maar hoe pakte ik dat aan? En wat als dat zou mislukken? Wat als ik dingen moest doen die ik eigenlijk niet durfde? Uit mijn comfortzone gaan was niet bepaald iets wat ik graag doe. Toch was verandering onvermijdelijk, dat voelde ik steeds sterker.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hoe te veranderen

Verandering is eng, maar niet onmogelijk. In deze blog vertel ik je wat ik heb gedaan om mijn leven om te gooien. En geloof me, ik ben tot de dag van vandaag ontzettend blij dat ik dat gedaan heb. Aan het einde van deze blog heb je een aantal tips in handen waarmee het gemakkelijker voor je wordt om ook verandering in jouw leven door te voeren.

Neem tijd voor jezelf

In eerste instantie was mij helemaal niet helder wat ik nu precies wilde, alleen dat ik het helemaal anders wilde. Maar wat dan precies? En hoe dan? Door de burn-out kon ik niet helder nadenken. Ik kreeg het advies om vooral veel buiten te wandelen en niets te forceren: op den duur zouden de ideeën vanzelf komen als ik daar klaar voor was. Dus ik ging dagen naar zee, gewoon lekker lopen en op een terras zitten. Nergens aan hoeven denken, niets hoeven doen. Een paradijs! Door deze momenten helemaal voor mezelf verdween de spanning uit mijn lichaam en begon ik op den duur beter te slapen. En doordat ik minder moe was kon ik ook weer helderder nadenken.

Praat er over

Gesprekken met mensen die mij kenden hielpen mij niet echt: er was weinig begrip voor mijn situatie, en hun adviezen waren goedbedoeld maar hielpen me niets verder. Hielden me op dezelfde plek: ik deed tenslotte werk waarin ik goed was. Alles overboord gooien en totaal iets anders doen zou dom zijn, onverstandig. Het hielp mij enorm door met iemand buiten mijn familie- en vriendenkring te praten over mijn gevoelens, al kon ik die niet meteen onder woorden brengen. Maar door gedachten hardop uit te spreken ging ik ook dingen anders zien, besefte ik dat ik altijd bezig was mijn omgeving tevreden te stellen zonder met mezelf rekening te houden. Ik begon vragen te stellen waarom ik bepaalde dingen gedaan had, en kon deze op het laatst ook zelf beantwoorden. Door alles onder woorden te brengen kreeg ik steeds meer helder.

Laat je coachen

Toen ik eenmaal een beetje duidelijk had wat ik anders wilde, maar nog niet precies wist op  welke manier, besloot ik mij te laten coachen. Een goede coach laat je mogelijkheden zien die je zelf niet ziet, waardoor je meer uit jezelf haalt dan je ooit dacht dat mogelijk was. En helpt je om de veranderingen door te zetten, ook al is dit soms enorm confronterend. Door tal van gesprekken met verschillende coaches besefte ik dat ik niet meer alleen boekhouder wilde zijn, maar juist meer contact met mijn klanten wilde hebben. En van meer waarde voor hun zijn, wat het beste mogelijk was door ze een traject te laten volgen onder mijn begeleiding.

Stapje voor stapje

Nu ik eenmaal besefte dat ik graag een programma wilde ontwikkelen, een traject waarin ik mijn klanten langdurig zou kunnen begeleiden om hun doelen te helpen bereiken, begon voor mezelf het brainstormen: waarmee wilde ik ze dan precies helpen? En hoe moest ik zo’n programma maken? Ik had dit tenslotte nog nooit eerder gedaan! Aanvankelijk werd ik hier heel onzeker van: kon ik dit wel? De burn-out was duidelijk nog niet helemaal weg dus ik besloot eerst nog wat sterker te worden, dan zou de oplossing vanzelf wel komen. Tenslotte kun je niet alles in één keer veranderen en aanpakken. Dus ik gaf een workshop, deed wat losse consultancy sessies met klanten, allemaal nieuwe dingen die ik nooit eerder had gedaan. Kleine stapjes waardoor ik wel het gevoel kreeg dat ik tot meer in staat was dan ik tot nu toe altijd dacht. En op een zondagavond wist ik ineens de oplossing en schreef ik de modules van mijn eerste eigen programma achter elkaar op een velletje papier!

Doe het op jouw eigen manier

Ik heb zelf altijd behoefte aan structuur, maak plannen en werk met to-do-lijstjes om zo mijn hoofd zo leeg mogelijk te houden. Dus nu moest ik mijn programma ontwerpen en in de markt gaan zetten. Ook weer iets nieuws voor mij: marketing. Als boekhouder kreeg ik al jaren nieuwe klanten via mond-tot-mond reclame, maar nu moest ik de boer weer op met mijn programma, dat nog niet eens bestond. Er zijn talloze kant-en-klare businesstrainingen die je hierbij kunnen helpen, maar ik besloot het op mijn eigen manier te doen en voor elk onderdeel van mijn route een andere coach te nemen. En zo begon ik met structureel een blog te schrijven, en de modules van mijn programma uit te werken. Een klant van mij wilde dit programma graag als pilot uitproberen dus moest ik ineens meteen aan de bak. En wat genoot ik hiervan! Hoewel ik de hoeveelheid werk en tijd die hierin ging zitten behoorlijk had onderschat, werkte ik ineens hele lange dagen en kreeg steeds meer energie. Een teken dat ik eindelijk iets gevonden had wat ik ook echt leuk vond! Niet dat ik een hekel heb aan boekhouden en belastingaangiften hoor: mijn programma ondersteunt deze werkzaamheden en vloeit hieruit voort. Dus ergens was ik altijd al goed bezig, maar haalde er gewoon niet genoeg voldoening uit. En hoewel dit allemaal heel nieuw was kon ik steeds vaker uit mijn comfortzone komen. Uiteindelijk durfde ik voor het eerst naar een live-event van een businesscoach, hoewel ik grote groepen vreselijk vind. En daar heb ik zelfs voor de microfoon over mijn programma verteld, iets wat je me een paar maanden daarvoor echt niet had hoeven vragen!

Plan je eigen acties

Zoals ik al aangaf kun je niet alles tegelijk veranderen. Neem elke dag de tijd om te bekijken wat er nog gedaan moet worden, en beslis welke stapjes je deze dag kunt nemen om dichter bij je doel te komen. Een post op Social Media om meer bekendheid te krijgen? Een lijstje met onderwerpen voor nieuwe blogs maken, zodat je daar op een rustige dag een aantal van kunt schrijven en voorlopig geen tijd meer in hoeft te steken? Een dag per week minder IN je bedrijf werken zodat je meer tijd hebt om AAN je bedrijf te werken? Of om gewoon meer tijd te hebben voor jezelf, je gezin, vrienden, noem maar op. Het zijn vaak kleine veranderingen die uiteindelijk helpen om je doel te bereiken. Bepaal eerst de grote lijnen, en werk deze daarna uit in details. Werk van achteren naar voren, begin met het eind in gedachten. En vooral: doe wat JIJ denkt dat je moet doen, wat voor JOU goed voelt. Neem advies aan van coaches en anderen die hetzelfde hebben gedaan, die weten waar jij nu staat en naar toe wilt. Zij kunnen jou beter verder helpen dan iemand die geen flauw idee heeft waarover je het hebt.

Zorg dat je het geld bij elkaar krijgt

Het kan heel goed mogelijk zijn dat je voor jouw nieuwe leven geld nodig hebt. Geld speelt vaak een rol als het gaat om het bereiken van dromen en doelen. Daar heb ik maar één tip voor: zorg dat je het geld bij elkaar krijgt. Gemakkelijk gezegd? Misschien wel. Maar heb je al precies op een rij gezet wat je nodig hebt om van te leven? Heb je spullen die je kunt verkopen om geld bij elkaar te krijgen? Welke dingen kun je in jouw huidige levensstijl schrappen om geld vrij te maken voor jouw nieuwe leven? Wat heb je ervoor over om je droom te verwezenlijken?

En nu jij!

Ik heb je 7 tips gegeven waarvan ik uit eigen ervaring weet dat dit werkt als je iets wilt veranderen. Nu help ik andere ondernemers om het geld bij elkaar te krijgen voor hun dromen. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek.

Benieuwd wat de winstconsultant voor jou kan doen?

Wil jij door mij geholpen worden jouw bedrijf financieel gezond en winstgevend te maken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ik help jou graag verder!