Blog

Pay yourself first

Deze uitspraak hoorde ik voor het eerst begin jaren negentig in de Oprah Winfrey show. Het was Suze Orman die wekelijks in deze show financieel advies gaf, die deze uitspraak deed. Ik weet nog goed dat ik me er toen in eerste instantie niets bij kon voorstellen: hoezo moet ik mezelf eerst betalen? Dat doet mijn baas toch?

Toch intrigeerde deze uitspraak mij en ging ik er even goed voor zitten. Het kwam er op neer dat je elke maand, zodra jouw salaris binnenkomt, minimaal 10% hiervan opzij zet op een spaarrekening. Doel hiervan is dat je een buffer opbouwt voor onvoorziene zaken. Maar ook omdat Suze Orman adviseerde een buffer te hebben van minimaal 3 maandsalarissen om tijden van ziekte en werkloosheid in eerste instantie te kunnen overbruggen.

Vangnet

Nu kennen we in Nederland een vangnet zodat je vrijwel meteen, met misschien 1 of 2 wachtdagen, je salaris doorbetaald krijgt als je ziek bent. Iets wat ze in Amerika niet kennen. En ook in het geval van werkloosheid ontvang je bij ons een uitkering, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Maar de werkloosheidsuitkering is lager dan je salaris, dus kom je misschien in de problemen om alle vaste lasten te kunnen betalen als je geen extra spaarpotje hebt. Ook het NIBUD adviseert om er voor te zorgen dat je een buffer hebt ter hoogte van minimaal 3, liever nog 6 maanden inkomsten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Parkinson’s Law

In de praktijk komt er bij veel mensen weinig van sparen terecht: ze zien wel wat er aan het einde van de maand overblijft en dat zetten ze dan opzij op een spaarrekening. Als ze daar tenminste aan denken of niet alles al hebben opgemaakt. En als er een salarisverhoging komt wordt ook dat extra salaris uitgegeven, terwijl je daarvoor ook met minder toekon. Maar er zijn er maar weinig die dat extra salaris elke maand opzij zetten.

Dit noemen we Parkinson’s Law: we benutten de ruimte waarover we beschikken. Verdienen we meer, dan geven we meer uit. Verdienen we minder, dan zullen we hier en daar wat aanpassen en geven we minder uit. Net als met tandpasta: heb je een volle tube dan doe je sneller meer tandpasta op de tandenborstel dan wanneer de tube bijna leeg is; dan knijp je net zo lang tot er toch een beetje op de borstel zit om je tanden mee te poetsen. En met tijd is het net zo: heb je een week de tijd voor een klus dan neem je er ook echt de tijd voor, terwijl je veel efficiënter en sneller gaat werken op het moment dat de klus vandaag af moet.

Structuur

Daarom is het zo belangrijk om meteen na het ontvangen van je salaris geld opzij te zetten. Het liefst via een automatische overboeking zodat je hier niet meer naar om hoeft te kijken. Je merkt nauwelijks dat het van je rekening af is maar ongemerkt spaar je automatisch een leuk extra bedrag bij elkaar. Je kunt één of meerdere spaarrekeningen openen, elk met hun eigen doel. Dan weet je ook waarvoor je spaart en dat maakt het meestal een stuk aantrekkelijker en motiverender. Denk aan vakantie, buffer, auto, cadeaus en noem maar op. Begin met 1% en bouw het op naar 10%. Kun je het missen zet dan 10% op elke rekening, of verschillende percentages per spaarrekening. Dat kun je helemaal zelf bepalen.

Extra rekening

Nog handiger is het om een tweede betaalrekening erbij te openen. Op de eerste rekening komt dan je salaris binnen en hiervan betaal je, nadat je spaarbedragen eraf zijn gehaald, je vaste maandelijkse lasten als je huur/hypotheek, verzekering, energiekosten, telefoonrekening en dergelijke. Bereken eens voor jezelf welke bedragen je per twee/drie maanden moet betalen of een keer per jaar. Tel al deze bedragen over een heel jaar bij elkaar op en deel deze door 12: dit vaste bedrag zet je dan elke maand meteen op de tweede betaalrekening. Zo voorkom je dat je in een maand minder te besteden hebt omdat je een jaarlijkse betaling, bijvoorbeeld een verzekeringspremie, moet voldoen en er die maand minder over blijft om bijvoorbeeld je boodschappen van te doen. Nu spaar je gedurende het jaar structureel voor al deze variabele, niet maandelijkse lasten op de tweede betaalrekening. Desnoods laat je deze kosten ook van deze rekening afschrijven, dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. En wat er overblijft op de “normale” betaalrekening kun je de hele maand gebruiken om te pinnen voor boodschappen, brandstof, uitstapjes enzovoorts.

Prioriteit

Door op deze manier te gaan sparen, via het Pay Yourself First systeem, maak je van sparen een prioriteit, net als het betalen van je huur of hypotheek. In plaats van als laatste item op je uitgavenlijstje dat je eigenlijk niet zo belangrijk vindt, en dat je eigenlijk pas doet als je geen andere reden meer hebt om het geld aan uit te geven. Terwijl het sparen op deze manier er niet alleen voor zorgt dat je altijd geld achter de hand hebt in noodsituaties, hetgeen je een veiliger gevoel zal geven.

Maar doordat je nu minder geld overhoudt op je eerste betaalrekening zul je automatisch ook minder geld gaan uitgeven en word je creatiever om met de rest van je geld uit te komen. Waardoor je misschien nog meer geld overhoudt en jouw spaarbedragen kunt verhogen. Kijk minimaal eens per jaar kritisch naar jouw uitgaven en spaarbedragen, en verhoog de percentages voor je spaarrekeningen als daarvoor ruimte is. Dat scheelt per maand misschien bijna niets, maar opgeteld ga je het zeker merken!

Zakelijk

Ook zakelijk kun je via deze methode gaan werken. Hierover is zelfs een boek geschreven dat Profit First heet. Het komt erop neer dat je elke maand eerst een percentage van je omzet opzij zet op een spaarrekening als winst, en vervolgens spaarrekeningen vult voor je salaris en belastingen. En wat je overhoudt zet je op een tweede betaalrekening waarvan je vervolgens al jouw zakelijke kosten betaalt. Op deze manier maak je vanaf de eerste dag dat je deze methode in jouw bedrijf invoert al winst. En dit is echte winst: echt geld dat op een bankrekening staat en waarvan je jezelf elk kwartaal een winstuitkering mag geven als beloning voor jouw discipline! Hoe gaaf is dat!?

Wil je meer weten over deze methode en kijken hoe je dit in jouw bedrijf kunt implementeren? Neem dan contact met mij op om een gratis en vrijblijvend Winstgesprek met mij te voeren. Ik help jou graag bij het opbouwen van een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

Winstgesprek 

Wil jij door mij geholpen worden jouw bedrijf financieel gezond en winstgevend te maken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ik help jou graag verder!