Blog

Anders denken

 

Al heel jong ontdekte ik dat ik vaak anders dacht dan anderen. Ik was geen meeloper, een stil kind dat haar omgeving observeerde en veel nadacht over het “waarom” van dingen.

Ik sta nooit meteen klaar met een oordeel, bekijk situaties van meerdere kanten en laat anderen in hun waarde. We zijn tenslotte allemaal anders, en wie ben ik om te bepalen wat goed of fout is? 

Anders denken op financieel gebied

Op school word je tijdens het vak boekhouden de volgorde geleerd

Omzet – kosten = winst

De winst is dus steeds het restje dat overblijft van je omzet nadat je allerlei kosten hebt gemaakt. Niet zo handig, omdat die winst jouw inkomen is!

Daarom kies ik ervoor deze volgorde om te draaien:

Omzet – winst = kosten

Zo kies je welke winst je wil realiseren zodat je echt het leven kunt leiden dat jij voor jezelf en jouw dierbaren wenst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

winst gaat niet alleen over geld

Bovendien vind ik dat winst niet alleen over geld gaat, maar ook over je tijd en je vrijheid. Zodat jij ook echt het leven kunt leiden dat jij wilt en niet constant aan het werk moet zijn voor jouw inkomen op een manier die helemaal niet bij jou past.

Dus bij het bepalen van jouw winst houd je hier ook rekening mee, zodat werk en privé goed in balans zijn.

word ook winst-ondernemer

Je bent ondernemer omdat jij anderen wilt helpen hun dromen te realiseren, hun problemen op te lossen. Hiervoor ontvang jij geld, maar nog veel te vaak zie ik dat ondernemers een veel te lage prijs vragen voor hun diensten.

Als ondernemer ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw financiële situatie, en het bepalen van een eerlijke prijs voor jouw diensten hoort hier bij. Niet alleen als vergoeding voor jouw tijd, maar ook voor de waarde die het oplevert voor jouw klant.

Jouw winst is de basis voor jouw geluk en dat van jouw dierbaren. Geld is een middel, een vorm van energie die jij krijgt in ruil voor jouw hulp. Jouw tarieven horen in overeenstemming te zijn met de winst die jouw klant haalt door jouw oplossing te implementeren.

waarvoor dient jouw winst?

Van de winst betaal jij niet alleen jouw salaris, maar ook vakantiegeld. Daarnaast heb je waarschijnlijk een pensioengat dus zul je voor je oude dag willen sparen. Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en andere eventuele risico’s betaal je ook van je winst. En dan natuurlijk jouw inkomstenbelasting.

Bij het bepalen van jouw winst dien je met al deze zaken rekening te houden.

hoe stuur je op winst?

Het lijkt misschien lastig om ervoor te zorgen dat je genoeg winst overhoudt aan het einde van het jaar. Het is het simpelste door dit te gaan plannen. Hiervoor maak je eerst een Winstplan, en vervolgens open je een aantal extra bankrekeningen om ervoor te zorgen dat je grip krijgt op je geld en dit niet uitgeeft aan zaken die niet in je Winstplan voorzien zijn.

Op deze manier bouw je een financieel gezond bedrijf dat goed voor jou kan zorgen. Waardoor jij ook weer beter kunt zorgen voor jouw klanten en voor jouw dierbaren. Een win-win situatie dus.

anders denken over geld

Ik hoor veel ondernemers zeggen dat zij niets hebben met cijfers en de boekhouding liever volledig overlaten aan hun boekhouder. Toch ben jij als ondernemer zelf verantwoordelijk voor jouw bedrijfsfinanciën en bepaalt de winst hoe jij kunt leven. Dat wil je toch zelf in de hand hebben?

Vaak heeft dit te maken met de manier waarop je over geld denkt. Er heerst nog steeds een taboe op praten over geld, met name als het over je inkomen gaat. Terwijl je met jouw inkomen zo veel goede en mooie dingen kunt doen, dus waarom zou je hier een negatief gevoel over hebben?

Door anders naar geld te kijken en te leren grip te krijgen op jouw geldstromen kun jij niet alleen veel van jouw eigen wensen in vervulling laten gaan, maar ook die van anderen. En dat geeft toch een heerlijk gevoel?!

wil jij leren anders te denken over geld en winst?

Wil jij ook meer balans aanbrengen in jouw zakelijk en privéleven? Besef jij dat jij meer winst wilt halen in geld, tijd en vrijheid? Plan dan een persoonlijk Winstgesprek met mij in en ontdek welke stappen jij hiervoor kunt zetten.

Winstgesprek 

Wil jij door mij geholpen worden jouw bedrijf financieel gezond en winstgevend te maken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ik help jou graag verder!