Blog

Hoe groot moet je buffer zijn?

 

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar bleek onlangs uit een onderzoek. Dan kan een onverwachte rekening en het ontbreken van een buffer ineens voor financiële problemen zorgen. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk achter de hand hebben?

Zeker ondernemers lopen een groter risico op financiële kwetsbaarheid, omdat omzet nu eenmaal onvoorspelbaar is. En met de lockdowns van de afgelopen twee jaar heeft menige ondernemer persoonlijk ervaren hoe belangrijk het is een financiële buffer te hebben. Niet alleen om zakelijke kosten te betalen, maar ook om ervoor te zorgen dat je jezelf maandelijks voldoende salaris uit kunt betalen.

 

Sparen

Gelukkig zetten steeds meer ondernemers regelmatig geld opzij op een speciale rekening. Geld dat bestemd is voor hun belastingaanslag, voor hun salaris maar ook voor onvoorziene kosten.

Het is wel verstandig dit consequent te doen en niet alleen wanneer je aan het einde van de maand iets overhoudt. Maak van deze spaarbedragen een automatische overschrijving zodat je er niet meer aan hoeft te denken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Welke bedragen

 

Privé wordt algemeen aangeraden om 10% van je (gezamenlijke) inkomen opzij te zetten als buffer. Zakelijk raad ik aan om ervoor te zorgen dat jouw buffer minimaal 3 en nog liever 5 maanden lang jouw zakelijke kosten en salaris kan betalen.

 

Bufferberekenaar

Het Nibud heeft een bufferberekenaar op de website staan. Hier wordt precies berekend hoe groot privé je spaarpot moet zijn. Je vindt de berekenaar hier.

 

Potjes

Ik adviseer elke ondernemer verschillende bankrekeningen te gebruiken met elk een eigen doel. Denk hierbij aan buffer, salaris, belastingen en kosten. Verdeel je omzet regelmatig, zeker 2 keer per maand, over deze potjes en ook in deze volgorde, zodat jouw kosten het restje zijn en je op die manier niet te veel geld uit kunt geven.

Ook privé kun je met verschillende bankrekeningen werken voor bijvoorbeeld de auto, je huis, vakantie, cadeaus, onverwachte rekeningen.

Zo is het overzichtelijker wat je waaraan kunt besteden en ontdek je al snel of een potje groot genoeg is of dat je hierin maandelijks meer moet storten.

 

Hulp nodig?

Als Winstconsultant heb ik een halfjaar programma waarin ik ondernemers leer grip te krijgen op hun geld en cijfers. In mijn Next Level Winst Programma bepaal je welke potjes jouw bedrijf nodig heeft om financieel gezond en winstgevend te zijn, en bereken je ook nauwkeurig hoeveel je 2 keer per maand van je omzet naar welk potje moet overmaken.

Interesse? Plan dan jouw persoonlijke Winstgesprek met mij in en ontdek welke mogelijkheden er voor jou zijn om niet langer stress te hebben over jouw financiën.

Winstgesprek 

Wil jij door mij geholpen worden jouw bedrijf financieel gezond en winstgevend te maken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ik help jou graag verder!