Blog

Het belangrijkste getal dat elke ondernemer moet kennen!

In alle bijna 20 jaar dat ik nu ondernemers help met hun boekhouding, belastingen en financiën, ben ik nooit iemand tegengekomen die zich niet in meer of mindere mate zorgen maakte over zijn financiën. Of het nu ging om het op tijd kunnen betalen van de rekeningen, omdat de klanten nog niet allemaal betaald hadden. Of om de hoogte van de belastingaanslag en hoe die betaald moest worden. Of dat er na het betalen van wat rekeningen altijd nog wat rekeningen onbetaald bleven, maar de bankrekening inmiddels weer leeg was. Of dat men zich afvroeg of een bepaalde investering wel verstandig was. En vooral dat er aan  het einde van de maand soms niet genoeg geld overbleef voor een salaris, dus werd dit tussendoor in beetjes opgenomen van de zakelijke bankrekening zodra hier weer wat geld op stond.

Meer rust creëeren

En gek genoeg werd er nooit naar een oplossing hiervoor gezocht: het werd simpelweg geaccepteerd als iets dat bij ondernemen hoort. Als ondernemer heb je immers geen vast inkomen, moet je alles zelf betalen en dan is het wel eens lastig alle eindjes aan elkaar te knopen, zeker als je net gestart bent.

Toch is dat helemaal niet nodig en zijn er best oplossingen voor te bedenken, met name door structuur aan te brengen in je geldmanagement door de ontvangen omzet elke maand volgens een vast patroon uit te geven. Dat systeem heet Profit First en heeft al menige ondernemer geholpen meer inzicht te krijgen in zijn financiën, wat enorm veel rust oplevert.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Profit first toepassen

Maar eerst moet je weten hoeveel je nu precies elke maand moet verdienen om aan al jouw financiële doelen te kunnen voldoen. Dit bedrag noemen we jouw BIVA (Benodigd Inkomen Voor Allocatie). Met allocatie bedoel ik de verdeling van jouw omzet volgens de Profit First methode, maar ook al werk je niet met Profit First dan is dit bedrag toch ook heel belangrijk. Want hiermee betaal je:

  • Jouw rekeningen
  • Jouw eigen salaris
  • Jouw personeel
  • De belastingaanslagen
  • Een winstreservering als je met Profit First werkt

Ontvang je elke maand minder dan de BIVA, dan gaat het ergens mis: of je kunt niet al jouw rekeningen op tijd betalen, of jouw personeel, of je moet zelf genoegen nemen met minder salaris, of je reserveert geen geld voor de fiscus of voor jouw winst. Eén maand minder verdienen is nog te overzien, dat zou je de volgende maand wellicht kunnen inlopen. Maar zodra het een langere periode gebeurt moet je je echt beseffen dat je structureel in de problemen dreigt te komen om al jouw doelen te halen, oftewel alles te kunnen betalen wat jij nodig hebt of vindt.

 

Hoe kan je het beter doen?

Belangrijk is dan te kijken waarom je de BIVA niet gehaald hebt. Heeft dit een speciale oorzaak, dan kun je dit misschien meteen oplossen of weet je dat het de komende maanden beter gaat. Denk aan ziekte of vakantie. Maar als je niet achter de reden komt en beseft dat jouw BIVA misschien te hoog blijkt, dan heeft dit direct gevolgen: het is namelijk niet zomaar een getal, maar het is gebaseerd op jouw echte financiële doelen. Dus als jij jouw BIVA verlaagt betekent dit dat jij jouw kosten moet verlagen, of minder salaris mag ontvangen. Of geen reservering voor jouw winst meer kunt maken, wat ook onderdeel is van Profit First.

Bereken jouw BIVA

Het berekenen van de BIVA is dus heel belangrijk, en moet nauwkeurig gebeuren. Hiervoor moet je een aantal bedragen weten.

  1. Hoeveel netto salaris wil jij maandelijks ontvangen? Of beter nog: hoeveel MOET jij maandelijks ontvangen? Zodat jij privé al jouw kosten kunt betalen?
  2. Welke vaste kosten heb jij maandelijks voor jouw bedrijf? Kijk hiervoor een jaar terug, en reken bedragen die je per kwartaal of per jaar betaalt terug naar een maand bedrag.
  3. Hoeveel belasting moet jij betalen? Als je al een voorlopige aanslag hebt die je maandelijks betaalt neem je dit bedrag. Maar het is ook belangrijk om te checken of deze aanslag realistisch genoeg is vastgesteld. Want als hij te laag is moet je alsnog extra reserveren. Je kunt jouw belasting uit laten rekenen door jouw boekhouder als je dit zelf niet kunt.

Als je de bedragen van 1 tot en met 3 bij elkaar optelt heb je jouw BIVA. Werk je met Profit First dan moet jouw winstreservering hier ook nog bij. Schrijf jouw BIVA op een vel en hang dit boven jouw bureau. Zo weet je wat er iedere maand minimaal op jouw bankrekening binnen moet komen. Lukt dit meerdere maanden niet dan moet jij óf zorgen dat jouw omzet structureel omhoog gaat, óf je salaris of zakelijke kosten zijn te hoog en moet je hierin gaan schrappen.

Komt er structureel meer binnen dan jouw BIVA? Stel dan jouw doelen bij: verhoog je belastingreservering en maak een extra reservering voor investeringen en een buffer voor mindere tijden.

Profit first ook interessant voor jou?

Profit First helpt je om jouw doelen te bereiken door voor elk doel een percentage vast te stellen van jouw omzet. Elke twee weken maak je dan dit percentage van jouw ontvangsten over naar een speciaal hiervoor geopende bank- of spaarrekening. En eens per maand betaal je dan jouw salaris, kosten en eventueel de belasting. En als jouw BIVA dus eventueel te laag is vastgesteld pas je jouw percentages aan en open je extra spaarrekeningen voor nieuwe doelen.

Heb je vragen over het berekenen van jouw BIVA of over het werken met Profit First? Neem dan contact met mij op. Ik help jou graag naar een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

Boek een gratis Winstgesprek 

Wil jij door mij geholpen worden jouw bedrijf financieel gezond en winstgevend te maken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek, dan bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ik help jou graag verder!